A Gerecse Natúrpark egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. A sok évszázados kőbányászatáról, a vörös márványáról híres Tardos a Gerecsei Tájvédelmi Körzet szívében helyezkedik el, melyet a Gerecse legmagasabb hegycsúcsai vesznek közre. A tanösvény hossza: kb. 1,5 km. Állomások száma: 8
A környező hegyek légterében fel-felbukkan a fokozottan védett parlagi sas óriási alakja. A környező erdők fokozottan védett növényfaja a kőrislevelű nagyezerjófű.

Az erdőrezervátum különleges erdészeti kezelést tesz szükségessé. Ez teszi lehetővé sok holtfa megtartását, ami számos védett bogárfaj, közük a havasi cincér számára alapvető fontosságú. A környező erdők színpompás lepkefaja a hajnalpírlepke. Igen gazdag a környék odúlakó denevérfaunája. Nyári estéken gyakorta látni a Malom-völgyben a közönséges denevér vadászó egyedeit. A Malom-völgyben létesített tó fontos szerepet tölt be a különböző kétéltű fajok szaporodásában. Az útvonalat kisgyermekes családoknak is ajánljuk, hiszen a tanösvény útvonalán kihelyezett tájékoztató táblákon számos tudnivalóval és játékos feladatokkal lehet találkozni (puzzle, memóriajáték, stb.) A tanösvény bejárása során az egyes állomásokról gyönyörű panoráma tárul elénk, ahonnan beláthatjuk a Gerecse vonulatait. Az ösvény végéhez közeledve pedig egy elég meredek lejtőn kell leereszkedni.

 

Megközelítés:
Tardost elhagyva érünk a Malom-völgybe, ahol autóval parkolni a büfé környékén lehet.

icon-1.png

RÓLUNK

Német Nemzetiségi Ifjúsági Tábor
icon-2.png

CÍM

2831 Tarján, Baglyas Park Hrsz.:0222
icon-3.png

KAPCSOLAT

Hírlevél

BaglyasPark© 2024. All rights reserved.