Tatabánya
Turul-emlékmű

A Tatabánya melletti Kő-hegy tetején lévő turulszobor kiterjesztett szárnyainak fesztávolsága majdnem 15 méter. Kézai Simon krónikája szerint a honfoglaló Árpád vezér seregei a mai Tatabányánál győzték le Szvatopluk szláv fejedelem hadait. A millennium alkalmából helyi kezdeményezésre felállított turulszobor Donáth Gyula alkotása. 1992-ben felújították és újra felavatták.

A város jelkénének számító Turul-emlékművet a bánhidai csata emlékére állították. A legenda szerint honfoglaló őseink – Árpád vezér vezetésével – ebben a csatában győzték le Szvatopluk morva fejedelem seregét.

A Kő-hegyen álló turulmadár Európa és talán a világ egyik legnagyobb madárszobra, amely a város címerében is megtalálható.

 

 

Bányászati és Ipari Skanzen

A Tatabányai Múzeum nemzetközi vonatkozásban is egyedülálló kiállítóhelyén egy régi bányaüzem teljes épületegyüttesével, berendezett irodákkal, szabadtéri gépbemutatón és bejárható bányatérség segítségével idézi meg a szénbányászatot a régi XV-ös aknán, amelyet az egykori tatabányai bányászkolóniák jellegzetes lakó- és középületeinek megépítésével és korhű berendezésével tettek még teljesebbé és egyedivé.

A szénbányászat emlékeinek megőrzésére, a bányászhagyományok életben tartására létrehozott kiállítóhely 1988-as megnyitása óta folyamatosan bővülő és tematikájában is gazdagodó kiállításokkal várja vendégeit. A látogatók lehetőséget kapnak arra, hogy múzeumi körülmények között megismerkedhessenek azzal az összetett, nehéz munkával, amit a bányász nap mint nap végzett a föld alatt. Az „öreg XV-ös akna” külszíni létesítményei abban az állapotban kerültek megőrzésre, ahogy egykor az üzemelés alatt voltak. Az acélszerkezetű aknatorony, a kasokat mozgató lenyűgöző szállítógép, a kovácsműhely, a víztorony, a fürdő-öltöző épület, a hősi halottaknak állított emlékmű, a volt irodaépületben az üzemvezetői iroda, a bányamérnökség és a faléz mind-mind sajátos hangulatot áraszt. A hozzájuk kapcsolt új állandó kiállítások pedig még érthetőbbé teszik a látogatók számára az adott objektum szerepét.

A hagyományos műszaki- és technikatörténeti kiállítások mellett a skanzen legkeresettebb látványossága az egykori helyi bányatelepeket jellemző épületek közül a két régi kolóniaház, a tisztviselői ház és a régi iskola. Amíg az első kolóniaházban a szoba-konyha-kamrás, 35 m2 –es, korhűen berendezett lakások a 20. század elejétől az 1960-as évekig követik nyomon a lakáskultúra alakulását, addig az ún. „mesterségek házában” a helyi ipartelepeket jellemző kisipari műhelyek kaptak helyet. Az eredeti helyén, változatlan formájában megmaradt tisztviselői lakás korhű berendezésével, bemutatásával pedig még teljesebb lett a kép az egykori bányatelepen lakók életkörülményeiről. A régi ótelepi iskola épületének mintájára felépített iskolában két korhű – egy 1920-30-as és egy 1960-70-es évekbeli – osztályterem kapott helyet.

A Tatabányai Múzeum, a Szabadtéri Bányászati Múzeum Alapítvány, a Tatabánya Alkotó Művészeiért Közalapítvány és Lois Viktor együttműködésével 1997 óta nyaranta kerül megrendezésre KÉP-ZE-LET Nemzetközi Fémszobrász Szimpózium a skanzenben. Az itt készült alkotásokból az évek során folyamatosan gyarapodó szoborkert jött létre. A kortárs művészet ezen ága kiválóan illeszkedik egy korábban működő ipari környezetbe, az abból létrehozott múzeum különleges részét képezik az itt látható alkotások.

Bányászati és Ipari Skanzen nyitvatartása

Szerdától vasárnapig 10 és 18 óra között (szezonális nyitva tartás áprilistól novemberig!)

Ár információ, Bányászati és Ipari Skanzen

Felnőtt: 1 200 Ft; Gyermek/diák: 600 Ft;https://tbmuzeum.hu/belepojegy

Ranzinger kilátó

Tatabányán található a Ranzinger Vincze kilátó, a híres Kő-hegyen álló Turul madártól, emlékműtől mindössze 15-20 percnyi séta után.

A Tatabányai önkormányzat Turul-tanösvény néven kialakított egy körülbelül egy kilométeres tanösvényt a Turul emlékmű és a híres Szelim-barlang között, amely bemutatja a Vértes és a Gerecse hegységek jellegzetes kőzeteit. A tanösvényről jobbra kanyarodva indulunk el a Ranzinger-sétányon, mely a különleges, eredetileg a XII/A akna felvonójaként működő tatabányai kilátóhoz vezet.

A korábban még Bányász kilátónak nevezett régi felvonót 1980-ban adták át. 2008-ban felújításon esett át és a Tatabánya hagyományaihoz szorosan kötődő Bányásznapon nevezték el az egykori bányamérnökről, Ranzinger Vincéről. A kilátó 30 méter magas, 156 lépcsőfokát megmászva csodálatos panoráma tárul elénk Tatabányáról. A környező települések is jól beláthatók, mint Tata, Környe, Oroszlány, de akár Komárom felé is elláthatunk.

A kilátót felkeresve érdemes meglátogatni a Szelim barlangot is és a Turul emlékmű mögött elhelyezkedő Gerecse Kapuja Látogatóközpontot is.

 

 

icon-1.png

RÓLUNK

Német Nemzetiségi Ifjúsági Tábor
icon-2.png

CÍM

2831 Tarján, Baglyas Park Hrsz.:0222
icon-3.png

KAPCSOLAT

Hírlevél

BaglyasPark© 2024. All rights reserved.